Thursday, August 26, 2010

Menu Berbuka Hari ke-15

Hai all, da petang2 cenggini baru nk wat entry menu berbuka.. terlambat sudah.. takper la.. Actually semalam sy tak masak.. wat request kat en.hubby suh bawak balik Nasi Beriani Bukhara deri Restoran Syed kat Shah Alam.. sebelum ni da penah makan kat restoran dia sendiri. Memang sedap gilops.. Kalau ikutkan, sy bukan pengggemar tegar makan nasik beriani ni.. tp, lepas raser skali tahun lepas, terus sgt2 berminat.. minat dgn nasik yg ni jer la.. nasi beriani bren lain tak pulak.. Aper yg menyebabkan sy suker sgt ngan nasik tu sbb, nasik dia jenis tak kering cam nasik beriani kat restoran SABA kat Cyberjaya tu.. nasik yg ni jenis lembab2.. Ish, tak mo la citer panjang2. Nnt teringin nk makan lagi plak. Da la hr ni kena buka sengsorang lagi. En. hubby kena stayback.. nk buka aper ek petang ni. nk gi redah PARAM petang2 ni mesti ramai giler org.. K r, tengok jer la gambo nasik beriani tu yer..


Ni la ghuper Nasi Beriani Bukhara yang sedap tu..

Ni plak papedom yg digoreng sendiri.. tersangat la sedap biler dimakan dengan nasi beriani tu..


hatiberbisik: teringin nk berbuka kat SR mcam lynn ngan CT K gi semalam.. kat alamanda pun kena book tempat gak tak??

Ramai da pergi, daku biler lagi???

Huhuhu... sedih bangat.. ramai kawan2 sayer yg da pergi shoping barang rayer.. sayer jer yg tak pergi2 lagi.. ingat nk amek cuti khas utk shoping cam kawan sayer ni.. tp, en.hubby plak tak boleh nk cuti sbb tengah peksa.. kesian kat qisqis, baju rayer dia belum ada lagi.. kang pegi lambat2 kang, sayer plak terberanak.. camaner ni.. klu gi sengsorang, tak aci plak bg en.hubby sbb nnt duit dia xkuar.. hehe... adoi.. pening pala mak pikir.. barang2 baby pun ada yg xcomplete lg.. camaner ni?? dush..dush..

Wah.. Best.. Best..

Alhamdulillah.. tahun ni pekerja2 gomen (dari Gred 1 hingga 54 dan Pesara Kerajaan) dapat Bantuan Khas Kewangan sebanyak RM500.00. Tahun lepas juz dpt RM250. Tahun ni bertambah sekali ganda.. Insyaallah tahun depan dpt RM1000 ke atas plak ek.. hehe.. terlebih sudah.. Bantuan ni akan diberi sebelum 1 Syawal.. Best gilaks...Merasa la anak2 buah ku duit rayer dari makcik nyer ini..

Wednesday, August 25, 2010

Menu Berbuka Hari ke-14

Oleh kerana semalam sy hanyer berbuka ber2 dgn qisqis, so, sy tak masak.. sy cumer gi beli kat Param jer.. En. hubby berbuka kat luar sbb dia ader kejer.. Menu2 yg sy beli..

cam biaser, Bubur Lambuk Kg. Baru. semalam, bubur ni jd main menu.. pengganti nasik..

Mertabak Keramat.. Sedap.. nk beli pun kena beratur panjang..

Samosa ayam ngan daging.

Kuih Lompat Tikam. Tak tau, yg maner 1 lompat n yg maner 1 kena tikam..
tp, sedap.. manis..

First time minum air soya di bulan puaser ni.. ahh.. sedap..

Tu jer menu utk semalam.. yg habis cumer bubur lambuk ngan kuih lompat tikam jer.. yg len tak abis. almaklum makan ber2 jer ngan qisqis.. Pasni nk carik kuih badam berendam plak.. semalam carik tak jumper..

------------------------------------------------------------------------------------------------

Menu bersahur Hari ke-15

Lauk2 utk sahur ni pun sayer beli kat Param gak semalam.. senang, tinggal panaskan jer biler nk makan.. lauk2 yg sayer beli....

Siput sedut masak lemak cili api.. my faberet u...

Pucuk ubi masak lemak gak..
sayer pun tak tau naper time preggy ni sayer suker sgt makan masakan lemak2 ni.. Takut jer badan bertambah2 lemak.. ish, chau..

Last, hati+pedal+leher ayam goreng ngan kacang panjang..

Sedapkan lauk sahur sy utk hari ni.. bertambah2 nasik sy ngan hubby makan.. macam makan utk buka plak. hehe.. Key.. tu jer..

Window Shopping

Semalam petang saya ada checkup kat klinik Putrajaya. Oleh kerana setel cepat (dlm kol 3.00 ptg gitu) sayer pun malas la nk masuk opis smula.. Tak tau nk wat aper, sayer pergi la servey brg2 baby kat Jualan Branded Bazar di Kompleks Kejiranan Presint 16.. Maser sy pergi tu, tak ramai langsung orang.. yer lah, time opis hour.. sy gi pun sengsorang.. Jom review aper yg ada kat Bazar tu..

Baju2 utk org dewasa pun ader. tp, tshirt jer la..

Ala. luper nk rotate la.. sori yer sbb terpaksa sengetkan kepala..hehe.. ni botol2 susu baby brand Anakku..

Bantal2 / tilam / blanket baby brand Disney n Pooh pun ader..

Kasut utk budak2 pompuan pun ader.. tp, xbanyak pilihan sgt..

Ha.. cadar2 n bantal pun ader gak..

Ni spentot n bra..

Baju2 utk gigirl n boboy.. luper nk snap area baju boboy.. Ader baju gigirl yg comel sgt brand Zara. Kalu tak silap discount 70%..

Yg ni yg best utk sayer.. baju2 baby brand Carters. Romper n legging..

So, kesimpulannyer.. Bazar ni tak r beso sgt.. dan tak banyak sgt pun barang2 nyer.. Memandangkan hari ni pay day, boleh la serbu kat sini. pastu serbu kat sebelah KPDN plak. hehe.. tp, Beringat-ingat semasa Berbelanja.. Jgn terlampau ikutkan nafsu.. Daa..

Tuesday, August 24, 2010

Beramal Jariah

Sempena Bulan Ramadhan bulan yg penuh keberkatan ni, sy tak ketinggalan nk beramal jariah.. hari tu, en.hubby ader tanyer sayer, banyak tak baju2 yg da tak boleh pakai. Daripada duk terperuk dlm lemari baik la sedekah kat umah anak2 yatim.. Kira amal jariah jugak tu.. So, sy pun mulalah menyelongkar lemari2 yg ada 3 biji kat umah tu.. sumernyer berisi baju-baju lamer sayer.. hehe..

Baju kat atas ni baru separuh.. Dan hasil yg sayer dpt selepas menyelongkar n mengasing adalah...

*


*


*


*


*


*


*


*


*

Ha.. banyak tak.. yg tinggi tu baju2 termasuk la baju kurung, t-shirt, blause, jubah, baju tido n tudung yg da sayer tak pakai. Yang rendah tu plak, baju n sluar en.hubby.. sket jer.. takper la.. janji ader..

Key la.. da dekat pukol 1 la.. nk bersiap2 gi klinik wat check-up.. minggu ni da minggu yg ke-37 preggy.. ish kejap jer lagi... takutnyer.....

Menu Berbuka Hari ke-10 hingga Hari ke-13

Hai.. baru hari ni terajin nk update blog.. semalam, takder mood n takder citer.. almaklumlah.. monday blues.. ni nk update pasal menu berbuka sayer dari hari ke-10 sampailah hari semalam (hari ke-13)

Menu Berbuka Hari Ke-10

Hari Jumaat tu tak masak pun. Masa kat opis dlm kol 4.45 cenggitu, sy telefon en.hubby ajak balik batu pahat.. hehe.. da 2 minggu berturut2 balik BP. tak aci kan.. sib baik en.hubby setuju.. then, lepas punch out kol 5.30 tu, terus shoot amek qisqis kat nursery then terus balik umah. sampai2 umah tengok en.hubby da sampai dulu.. sy pun terus packing2 baju. siap2 packing tengok da kol 6.45 ptg. cepat2 terus gerak gi keta gi isik minyak dulu then beli air, roti n jajan kat petronas. siap2 sume tu da dekat buka. suggest kat en.hubby singgah kat foodcourt P.9 tu, tengok2 kat situ penuh orang. last2 singgah kedai mamak darussalam.. Makanan yg diorder.. saya - Nasik Goreng Paprik, en.hubby - Nasik Berlauk Ayam Goreng Berempah ngan Sayur kobis, Qisqis - Mee Hoon Sup. Gambo luper nk amek la.. Makan laju2.. lepas siap makan terus shoot balik BP. Sampai BP dlm kol 11.00 mlm.. Dia orang terkejut sbb tetiba jer kitorang ader balik.. hehe, sajer wat supprise..

Menu Berbuka Hari Ke-11

Untuk hari ke-11, memula mak plan nk buka kat luar lagi cam minggu lepas.. tp, tak jadi sbb nenek sy telefon nk dtg umah n suh wat nasi impit siap2 sbb dia nk masak soto.. FYI, nenek sayer ni mmg pakar wat Soto. dia punyer soto memang la meletop.. mak sayer pun pelik, camaner nenek sy buat boleh sedap giler tp mak sayer wat raser biaser2 jer.. So, time buka tu kami berbuka dengan SOTO yg meletop ngan kuih2 yg bermacam jenis.. En. hubby makan bertambah sampai 3 kali. Sorry again. gambo soto luper nk amek gak..

Menu Berbuka Hari Ke-12

Lepas sahur hari ke-12 tu, sharp kol 6 lepas subuh, sayer n family terus gerak balik ke Putrajaya semula.. Memula plan nk balik malam tadi. Tp, memikirkan en.hubby mase berbuka dia makan tak hengat dunia, takut plak nk suh dia drive memalam.. So, tukar plan balik lepas sahur. Balik cepat ni pun sebab hari ke-12 ni en.hubby kejer.. tu yg kena balik awal.. Sampai2 putrajaya dlm kol 9.00 pg. En.hubby lepas siap2 bawak masuk barang n beg sumer2 terus gerak gi kejer.. tinggal la sayer n qisqis sambung tido smula.. hehe.. nikmatnyer.. petang tu, tak plan lg nk masak aper.. masuk2 dapur tengok ada pasta elbow.. bukak2 esbok tengok ada daging cincang.. so, terpikir nk masak Pasta jer.. pukul 5.00 petang start masak then siap dlm kol 6.00. pastu wat goreng pau sadin ngan pau kacang yg beli kat opis ari tu.. Gambo pasta nyer pun tak dan nk disnap..

Menu Berbuka Hari Ke-13

Untuk hari semalam, en.hubby request nk makan ikan siakap masak steam.. so, cam biaser, sayer sampai2 umah terus masuk dapur sediakan bahan2 nk masak.. so, hasil masakan petang semalam cam kat gambo bawah ni..

Ni la ghuper ikan siakap masak steam.. sengajer bubuh kuah banyak2 sbb sedap bile hirup.. raser masam2 sket.. hmm, yummy!!

Ikan Kembung masak kicap.. ini. en.hubby yg masak.. sy gi mandi, dia sambung goreng ikan plak.. Qisqis ratah yg ni jer..

Sayur Kobis Goreng.

cam biaser, pau kacang ngan pau sadin mesti ada utk ganti kuih..
biler la stok pau ni nk abis.. Selagi tak abis, selagi tu la ia akan ditayang di setiap ntry berbuka.

Yg ni wajib ada.. Kurma madu. sumbangan dari Arab Airways.. sedap sgt2 sbb ada madu..

Tak ketinggalan budak yg paling sibuk time berbuka..

Menu Sahur hari ke-14

Tak pernah sy tayang menu waktu sahur. sbb sayer asik terlupa jer nk snap gambo. tp, subuh td tengok hp ader atas meja, tu yg cepat2 snap.. Untuk sahur td subuh sayer makan...

Nasik Goreng Ikan Bilis.
Nasik semalam banyak lebih, so, subuh td, terus wat nasik goreng. laju jer makan..

Air, cam biaser, sayer minum susu anmum ngan air jarang 2 gelas. En. hubby plak, minum air jarang jer...

Sekian..