Monday, May 25, 2009

Nenen..Nenen..Nenen..

Hola!!! lucah tak tajuk entry kali ni??hehe..juz nak share citer yg aku separuh berjaya untuk kurang kan qisqis isap nenen a.k.a. susu cap gantung.. bukannyer aper, sebelum ni kan qisqis fully bf..so, disebabkan umur dia da dekat 2 tahun (2 tahun adlh umur yg sepatutnya dia benti isap nenen) so, aku nak kurangkan la dia bf n nak kerapkan dia isap susu formula..
Korang nak tau aku wat camaner?? aku bubuh garam kat puting..so, sebelum dia hisap, aku da bubuh siap2 garam tu.. biler dia hisap jer terus raser masin yg amat..then otomatik dia lepaskan puting tu..hahaha!! jahat tak aku.. first time aku buat kat dia, dia terus cakap "eeeee...". pandai plak dia cakap pekataan tu..wat aku gelak tak hengat..
So, start dari peristiwa tu, kalau dia nak susu aku terus kasik susu botol n terus dia hisap sampai habis.. kalau ikutkan sebelum ni tak pernahnyer habis. kekadang tu dia tak hisap langsung susu botol tu.. so, sekarang ni da 2 hari dia tak hisap susu nenen kecuali time tido malam.. maser malam aku terpaksa gak kasik coz dada aku dah bengkak susu n keras. kalau boleh tanggal n baling kat bapak qisqis mmg boleh pengsan. huhu...nak perah, takder alat pemerah..(ceh!!banyak alasan.padahal malas..)so, malamnyer biler dia tido aku terus sumbat jer nenen kat mulut dia. bukannyer dia tau..yg dia tau jer kenyang.. nak ikutkan kesian gak kat dia.. sebab dia cam da ketagih nenen..sket2 nenen..sket2 cari nenen..asik nak bergantung jer kejernyer.. tapi, tak boleh jd kalau tak berhenti kan dia.. nak wat kejer susah. kang kalau ader adik, berebut ngan adik dia plak..hehehe..
Hari ni hari ke3, kat nursery aku tak berjaya untuk tidak me'nenen'kan qisqis.. coz tengahari td dia cam gelisah n asik merengek jer..kesian plak kat dia.. so, aku cakap la kat dia "qisqis nak nenen ker??" dia geleng kepala.. tapi, aku tau dia nak..then aku kasik gak la kat dia..memula tu dia takut2 jer nak isap.yerlah, takut raser masin..hahaha..lps beberapa kali dia rapatkan mulut dia n raser sket2 nenen tu, baru la dia ngap terus n hisap sampai kenyang.. so, kesimpulannya usaha aku untuk hari ini tidak berjaya.. Untuk hari esok, aku akan cuba lagi..sehinggalah.. dia betol2 stop bf..doakan aku berjaya yer kawan2...chow!!!

Friday, May 22, 2009

Tag 50 dari Ross

Dapat tag dr Ross.. Namer tag ni tag 50 svv ader 50 soalan nak kena jawab. lebih 10 dari soalan peksa PTK yg aku amek semalam.. aperaper jelah wahai pn.ross..

Be honest no matter what, then tag at least 10 friends.
jujur..jujur..

01. Who was your last text from?
sms my Tesco bitau ader sale kat Tesco. Aku ni kan pelanggan Texco yang tegar..

02. Where was your default picture taken?
Kat umah semalam. Tangkap gambo Qisqis....

03. Your relationship status?
Of course married!!!

04. Have you ever lost a close friend?
Ader.. kawan2 maser sekolah dulu. adatla tu.. biler kawan hilang, dapat plak kawan baru..

05. What is your current mood?
Mood malas nak bekerja di pagi Isnin..nak sambung cuti lagi leh tak???

06. How many siblings do you have?
6 siblings including me!!

07. Whats your brother(s)/sister(s) names?
- Nor Aishah
- Shahirah
- Umi Kalsom
- Mohd. Faiz
- Muhammad Fitri Firdaus


8. Where do you wish you were right now?
Kat my kampung la.. balik umah mak..beshnyer dok kampung..


09. Have a crazy side?
Nope..i'm just a normal person ok..


10. Ever had a near death experience?
Ader.. maser daki gunung ledang kot.. sket lagi jatuh gaung. alhamdulillah umur panjang. raser cam mati idup semula..


11. Something you do a lot?
kasik Qisqis nenen..nenen..nenen..nenen..


12. Angry at anyone?
Tiada untuk saat ini


13. What's stopping you from going for the person you like?
Malu n ego..takkan pompuan ngan ngurat lelaki kot.. jaga saham beb..


14. When was the last time you cried?
3 days ago.. hubby cancel balik kg. tention giler!!


15. Is there anyone you would do anything for?
Family First..so anythings for my family.....

16. What you think about when you are falling asleep?
of course money!!


17. Who was the last person you talked to on the phone?
Ross...

18. What is your favorite song?
Matahari by Agnes Monica.. My hubby also luv this song....


19. What are you doing right now?
Jawap tag ni ler..


20. Who do you trust right now?
My Family.....

21. Where did you get the shirt you are wearing?
Baju Kurung Kedah.. baju rayer tahun 2003


22. Have you kissed someone in the past week?
My Lovely Doter n My Hubby....


23. Who is your friend that lives closest to you?
Kak Yuz, Ross n Suzi....Diorang dok sebelah blok..


24. Describe your life in one word?
Alhamdulillah bahagia..Hopefully bahagia selamernyer hingga hujung nyawer..


25. Who are you thinking of right now?
My Hubby n qisqis..


26. What should you be doing right now?
Setel kan sumer rekod surat masuk


27. What are you listening to?
takder paper..


28. Who was the last person who gave you a hug?
My luvly doter Qisqis...


29. Who was the last person who yelled at you?
Kak Anum..my opismate..


30. Do you act differently around the person you like?
No...i'm a low profile person..


31. What is your natural hair color?
Black in colour.....


32. Who was the last person to make you laugh?
Ayu..my opismate..pg2 lg dia wat lawaks bodoh dia sampai aku gelak tak hengat


33. Who was the last person to make you sad?
Hubby aku...tak kasik aku balik kg..huwaaa!!!


34. What do you hear?
Bunyi aircorn


35. Is your hair curly or straight?
Straight...


36. Has anyone ever called you "scrumptious" before?
Xpernah la....eee...


37. Do you have a best friend?
Sudah Pasti....


38. Held hands with the opposite sex in the past 3 days?
My hubby.....


39. Do you use smiley faces on the computer?
Yes...


40. Have you ever changed clothes in a vehicle?
Never


41. Are you happy with life right now?
Alhamdulillah.. syukran..

42. Are you currently jealous?
not to much!!


43. What jewelery are you currently wearing?
gelang nikah


44. What were you doing on friday night?
rehat2 tengok tv


45. Have you ever had your heart broken?
yes...


46. Have you ever broken someone's heart?
Of course yess..so many time..jahatnyer aku ni...


47. Is there anybody you're really disappointed in right now?
Nope


48. What was the last reason you went to the doctor for?
ya...cek sakit puan...


49. How late did you stay up last night and why ?
12 a.m. coz kemas barang2 utk pg esok nak kejer.


50. Have you ever dated someone longer than a year?
My Hubby...maser bercinta dolu2..


Who would u like to tagged?
nak tag my beloved cousin FIZA..jawab tau tag ni..

Periksa PTK

Tarikh : 21 Mei 2009 (Khamis)
Masa : 9.30 - 10.30 pg
Tempat : Sapura @ The Mines, Serdang

Horey!! aku da selamat menjawab kertas soalan peksa PTK semalam.. lega rasernyer.. susah tak?? aku raser, soalannyer lebih kurang samer jer ngan soalan yg taun2 lepas.cumer jawapan jer yg slalu bertukar2 hehe..oleh kerana aku tak baca sgt, so jawapan yg aku jawab pun rasernyer tak sangat2 betol..kuikuikui.. blh plak cenggitu ek..kalau korang nak tau, masuk kali yg ni da 7 kali aku amek peksa yg samer.. susah bebeno nak dapatkan aras 4 ni..satu paper lg da pass.. tinggal 1 paper ni jer yg bg aku agak susah sket utk org yg malas baca cam aku..

Dalam dewan pun sempat lagi aku amek gambo diorang tgh isi borang jawapan..aku amek gambo ni pun juz nak ilangkan raser gugup aku..walaupun da banyak kali amek peksa ni, tp raser gugup tak pernah nyer kurang.entahaperhaper kan..

Aku amek peksa ni untuk 1 jam jer.. selebihnya, merayap time..almaklumlah dapat pelepasan 1 hari...pas habis peksa my hubby bawak aku window shoping kat alamanda jer..(dekat sangat.cubalah bawak tempat yg jauh2 sket ek..)plan nyer nak nengok wayang.tp, wayang lambat sangat coz belah petang hubby aku nak masuk opis plak..so, kesudahannya, aku balik umah n tido..

Pasni, get ready plak untuk peksa EO bulan 6 nnt..tahun lepas da amek 3 paper.. tp 1 paper jer yg lulus. 2 paper lg kantoi. so, taun ni kena study utk 2 paper tu jer la.. tu pun kalau nak study la..hahaha..

Hopefully, peksa PTK untuk kali ni biarlah dapat aras 4. amin.. n for EO paper biarlah 2 paper ni lulus..amin..Sebab aku da malas asik nak menjawab soalan peksa jer..biarlah dalam 1 tahun tu aku releks tak payah jawab peksa tp gaji aku naik..hehe...boleh tak cenggitu???

Tuesday, May 19, 2009

Qisqis Shopping

Hola!!!.. juz nak tunjuk gelagat Qisqis biler g shopping brg dapor.. Mcm makcik-makcik jer..Eksen takmo mama n papa dia pegang.. dia nak pegang sendiri.. Time ni kat Carefor Alamanda.. jom layan gambo..

Sibuk nak amek air botol tu.. macam larat jer nak angkat.. dah tau dia tak larat, terus cancel amek..

Muka eksen ajer..

Dah penat tgn sebelah kanan, tukar plak tangan belah kiri tarik bakul tu..

Pastu ajak papa dia g tingkat atas plak..
Dan inilah hasil barangan yang berjaya dibeli oleh qisqis..tengok tu, kebanyakannyer untuk qisqis..hehe..

Majlis Perpisahan Boss

Tarikh : 15 Mei 2009 (Jumaat)
Masa : 11.00 pg
Tempat : Bilik Mesyuarat Tkt.4, DCA
Holaa!! huhu..minggu ni aku bersedih kejap.. coz boss aku telah ditarik balik ke MOT. Kalau korang nak tau, boss aku ni jenis seorang yg baaaaaikk sgt.. n disebabkan kebaikan n kepandaian dia buat kejer, so, KSU MOT tarik balik dia kejer kat MOT. aku sempat kejer ngan dia cumer 9 bulan jer..susah nak dapat boss baik cenggitu.. Aku harap, boss baru yg akan ganti dia tu baik cam dia gak wpun aper yg aku dgr khabar2 angin orgnyer adalah sebaliknyer.. huhu.. takut gak aku.. tp, kiter tak boleh dgr citer org kan. juz wait n see...
Sempena bos aku akan bertukar, so kami wat Majlis Perpisahan la untuk dia.. Korang tengok hidangan kat gambo bawah ni.. yg beli cumer Mee Kari jer.. yg lain tu sumer pakat-pakat bawak. oleh kerana aku ni jenis tak pandai masak, so aku beli jer baulu kecik kat alamanda... kuih2 yg lain tu ader yg bini boss aku buat sendiri n ader gak staff yg wat sendiri.. mm.. sedap giler..




Sambil-sambil makan, biaserlah mesti kena interframe..hehe..

Ni la boss aku yg nak bertukar ni... comel jer org nyer.. muka pun nampak lembut n sejuk jer biler tengok.. Dia tak banyak cakap orang nyer..


Kalau korang nak tau lagi, sebenornyer boss aku ni pun taknak pindah ke MOT..n dia da wat surat rayuan untuk tidak dipindahkan.. atas sebab kesihatan. yerlah, kat MOT tu banyak tekanan.. kat DCA ni plak, ada gak tekanan tp, tak terlampau tertekan la.. kejer rileks jer..takder nak marah2 n takder due date.. tu yg dia suker kejer kat sini. kalau dia tertekan, nnt sakit dia datang.. aper sakit dia tu, aku tak tau..hehe... harap2, permohonan dia tu diluluskan.. amin...

Thursday, May 14, 2009

Pertandingan Batu Seremban&Congkak

Tarikh : 10 Mei 2009 (Ahad)
Masa : 9.00 pg - malam
Tempat : Dewan Puspanitapuri, Presint 10, Putrajaya
Hola!! ni lagi satu entry lamer..Hari Ahad lepas aku tersenarai sebagai peserta yg mewakili Kementerian Pengangkutan untuk pertandingan Batu Seremban n Congkak peringkat Kebangsaan anjuran Kelab PUSPANITA Kebangsaan..hehe..mesti kelakar kan..memula aku masuk pertandingan pun, aku pun raser cam nak gelak gak.. yerlah..pertandingan batu seremban.tak comercial langsung namer pertandingan tu.. bak kata org, permainan utk org.cacat.. tp, korang jgn pandang sinis kat permainan ni.. coz, bila aku sendiri yg join pertandingan ni, baru aku raser batu seremban tak boleh dipandang ringan. coz permainan ni memerlukan skill..
Maser memula aku lawan, aku tak sangka yg peserta-peserta lain sumer agak vateran gakk.tapi, ada jugak la yg muda-muda cam aku ni.. kira peserta pelapis la.. pehh!! yg masuk sumer terror-terror giler..ramai yg pernah jd wakil MAKSAK n pertandingan-pertandingan peringkat tertinggi yg lain..kira group aku tak ada langsung pengalaman. zero!!! cara main pun lain dari yg lain. tak samer cam kita main yg biaser tu..
Hampir semua negeri dlm Malaysia hantar wakil utk join pertandingan ni..Mmg aku kagum n ternganga la kejap..mmg aku salute la kat diorang n penganjur..Dalam pertandingan ni, kitorang main secara liga..group aku kena lawan dgn 6 group yg lain.. korang bayangkan.. dlm 6 kali main tu, cumer sekali jer menang.hahaha..yg lain sumer kalah.. kalau kalah sipi takper.. ni kalah teruk..kira aku join utk amek pengalaman di masa akan datang jerlah..huhuhu..Keputusan untuk pertandingan batu seremban ni, menang kat JPM..solute kat diorang.. diorang main pun penuh skill.. siap bertafakur bagai..haha..kitorang menang gayer jelah..

Selain batu seremban, pertandingan congkak pun ader gak.. tp, aku tak sempat nak jengok2 kat area pertandingan congkak ni..Team yg wakil MOT untuk congkak pun kalah gak..huhuhu..

Time ni pun ada gak pertandingan 'G STAR'.. ala-ala pertandingan LG Star yg tv 3 tu..peserta-peserta diorang da cam artis betol2..takut aku tengok dressing diorang..tapi, suara quite ok..ader yg power, ader gak yg kureng..adat la tu..kalau sumer power, susah plak juri nak judge..

Pertandingan ni start pagi kol 9.00pg sampai la ke petang untuk masuk semi final n final.. tapi, maser tenghari tu, aku da cabut biler aku tau jer team aku kalah. haha..Penyampaian hadiah untuk top 5 diadakan pada malam hari.. maser malam tu siap ader dinner lg.. Pengacara majlis tu Azwan Ali, amboi..amboi..amboi..maser malam tu aku tak g r..dok umah jer layan anak..

Celebrate Hari Ibu

Tarikh : 9 Mei 2009 (Sabtu)
Masa : 9.00 mlm
Tempat : Restoran Chop N Steak (Restoran Kapal), Kg. Baru

"Ibu... Ibu...
Engkaulah.. Ratu Hatiku.."

Hola!! Actually, ni Entry lamer.. aku luper nak update.hehe.. Minggu lepas my parent n 4 orang dari 5 org adik-adik ku ada dtg umah.. So, memandangkan semua kecuali sorang ada berkumpul kat umah aku, aku ingat nak celebrate la hari ibu n besday adik aku yg no. 5 iaitu Faiz.. Hari ibu kan jatuh hari ahad (10 Mei) so, aku celebrate awal sehari sbb hari tu gak besday Faiz.. So, mlm tu, aku bawak my belove mom, n 3 orang adik aku g makan-makan kat Restoran Chop n Steak (ala, restoran Western Food yg ada kapal dalam dia) kat Kg. Baru, KL. Actually tu faveret restoran aku. Abah n adik aku yg no.2 tak ikut coz tak larat sebab petang tu aku bawak dia round2 Shah Alam n The Mines..
Sebelum ni aku mmg dah janji ngan mak aku nak bawak dia g makan Chicken Chop..Sebab dia tak pernah makan n teringin sgt nak makan. so, mlm tu aku tunaikanlah hajat dia.. kan nak jd anak mithali..hehe.. So, mlm tu kami sambut la Hari Ibu berenam tanpa abah aku..tapi my mom tak kecik hati pun abah takder..

Ni la my mom yg paling ku sayangi.. Pn. Siti Raya.. muka aku mcm muka mak aku tak??hehe..


Ni plak adik-adik aku yg no. 4, 5 n 6 (Umi, Faiz n Fitri).. Adik aku no. 2 duk umah coz dia baru jer lepas pantang.. so, tak boleh bawak baby jenjalan malam.. Adik aku yg no. 3, tak ikut g umah aku coz tak mabuk-mabuk sekarang ni.. Kalau korang nak tau aku bakal dapat anak sedara baru lagi..huhu..sonoknyer.. nnt da ramai anak sedara boleh la mak aku bukan nursery plak utk jg cucu..hahaha..

Ni hidangan aku utk malam tu.. aku makan Chicken Sizling.. Mak aku tengok dia jeles plak coz chickenchop dia tak berasap cam aku punyer.huhu.. lain kali kiter makan yg ni plak yer mak..

Mama n Qisqis tak ketinggalan gak nak berposing samer.. Qisqis berlengas n comot giler coz dari petang kuar umah..Balik umah terus jer mandi kan dia.. mama tengok pun rimas..

Wednesday, May 13, 2009

Besday Party Iman Balqis

Tarikh : 13 Mei 2009 (Rabu)
Masa : 3.30 petang
Tempat : Taska Zrin, Putrajaya

Hola.. juz nak citer pasal besday party kat nursery tadi.. Actually, bukan anak aku tau yg celebrate besday ni.. tapi anak kak yus.. namer anak kitorang hampir samer.. nama anak aku Balqis Batrisyia n anak kak yus plak Nur Iman Balqis.. Balqis dia yg samer..

Seronok gak biler join party tu.. walaupun tak buat besar-besaran tp meriah ngan gelagat budak2..seronok biler tengok budak2 happy.. Di kesempatan ni aku nak wish Happy Besday-3 years old to Iman Balqis.. Moga panjang umur n murah rezeki n menjadi anak yg solehah dan pintar hendaknyer..amin..To kak yus, thanks coz invite me..

Insyallah..panjang umur n ader rezki lebih nnt, nak wat gak la untuk Qisqis.. Bulan 8 ni besday dia yg ke-2 tahun..maser umur 1 tahun, tak sempat nak wat..juz celebrate kitorang ber3 jer anak beranak.tu pun wat kat rumah jer..cian kat qisqis..

Key,.. taknak citer panjang2.. layan jer gambo-gambo kat bawah ni..


Tuesday, May 12, 2009

Award Hari Ibu lagi


Horey..!!

Dapat Award Hari Ibu lg.. kali ni dari Kak Yuzz.. thankzz very much kak yus. Lain kali bagi lagi eh..hehe..


Monday, May 11, 2009

Award Hari Ibu..

Ha.. yg ni last award dr Ina..Thankz again Ina.. Award sempena Hari Ibu..Memandangkan aku juga merupakan seorang ibu kepada seorang anak, maka aku pun amek la award ni..


Untuk pengetahuan semua...hari ibu ni akan disambut pada hari ahad minggu kedua pada bulan Mei...so pada tahun ni ia jatuh pada 10 Mei...so dikesempatan yang ada ni, aku yg merupakan mama kepada seorang puteri nak mengucapkan Selamat Hari Ibu tuk mak aku yang berada di kampung...tp, semalam dia ader datang Putrajaya n sempatlah aku celebrate hari ibu ngan dia.. Mak, sesungguhnya, mak da banyak berkorban untuk melihat kejayaan saya ngan adik-adik.. Segala pengorbanan mak tak mungkin akan saya lupakan dan ia amat-amat saya hargai..terima kasih banyak2 mak.. tanpa mak, siapalah saya di dunia ini..I love You Mak...Tak lupa gak Ibu Mertua ku.. Mama, terima kasih sebab sudi terima sue menjadi menantu mama.. I love You Too Mama.. so kepada kengkawan yang bergelar ibu, mummy, mama, umi dan mereka yang sewaktu dengannya aku ucapkan Happy Mothers Day...

so aku nak hadiahkan award ni kat kengkawan dibawah
i. Lynn
ii. Ross
iii. Kak Yuzz
iv. Pn. Aiza
v. Fiza
iv. Liya Latiff

Tag Islam dari Ina..

Thankz Ina beri tag ni.. Insyaallah, akan ku sentiasa mengamalkan Islam ke dalam diriku n seluruh ahli keluargaku 100% kerana sesungguhnya aku adalah umat Islam yg sejati..

1. COPY gambar Amal Islam di atas.

Dah copy pun..

2. Kemudian, pilih 10 orang sahabat anda dan wajibkan mereka melakukan perkara yg sama. Itu saja..

i. Lynn mama kepada asyraff dan aliya

ii. Ross mommy kepada Khairin

iii. Kak Yuzz ummi kepada Iman Balqiss

iv. Fiza ibu kepada Alifah dan Amani

v. Pn. Aiza

iv. Saper2 yg nak amek tag ni silakan...

Tag dari Sweetyena

Hola..petang2 camni takder kejer sgt.. so, memandangkan banyak tag yg aku hutang ngan ina, aku nak langsaikan sumer ptg ni gak.. sorry ina, lambat jwb tag awak..anyway..thanks yer kasik tag n award yg comel2..k, nak ambik award yg pertama dulu..Award durian tu.. mmm..yummy..yummy..yummy..!!!






Artis DCA

Tarikh : 11 Mei 2009 (Isnin)
Tempat : Dewan Podium A, DCA
Masa : 8.15 pg - 9.00 pg

Hola!!! Kuikuikui.. cam bagus-bagus jer tajuk entry kali ni yek..Actually, hari ni ada Perhimpunan Bulanan kat opis.. so, kumpulan Koir DCA di jemput sekali utk mensumbangkan lagu-lagu patriotik..adatla.. kalau ada perhimpunan, kena nyanyi lagu Negaraku n Perkhidmatan Awam.. N aku pun terlibat sekali la memandangkan aku ni ahli kumpulan koir DCA.. jom r layan gambo..Gambo maser nyanyi takder..takder org yg nak amekkan gambo.. so sumer gambo kat bawah ni gambo maser lepas nyanyi.. layanzzzzz!!!!


Thursday, May 7, 2009

Big Apple

Hola.. Sesajer jer nak interprame kan donut yg baru aku beli..Actually, bukan aku sendiri g beli.. kirim kat Lynn, Pn. Aiza ngan Kak Burt. Dah terlanjur dorang g Big Apple, aku ngan Ross kirim sekali la.. Wat buker poser la kononnyer..hehe.. jom layan gambo donat-donat tu.. wat korang lapo jap..hmm.. yummy..yummy..yummy!!!!!
Salah satu brand donut kegemaranku 'BIG APLLE'

Jenis-jenis donat yg family aku suker.. - Alien, Choreo, Cheese n lagi satu aku luper nama dia..

Nilah Kak Burt, salah seorang drpd pembeli-pembeli donat big apple..Amboi, suker sgt dia.. boleh jadi tukang promo donat ni..hehe..

Tag dr Ross

Tajuk Tag : GAMBAR KAWENKU..
Hola.. aku dapat tag.. kali ni tag dari Ross. tag yg dari lynn pun aku tak buat-buat lg coz tak ader gambo.. Memandangkan tag ross ni senang sket, so aku buat yg ross punyer dulu la.. sorry yer lynn, gambo da ader nnt kiter wat tag awak plak..

1st, upload gambo kawin yg paling disukai la kan..


Nyatakan 4 sebab mengapa korang suka dengan gambar di atas.

i. Sebab gambo tu menunjukkan yg aku sudah sah bergelar seorang isteri kepada suamiku yang amat kucintai...

ii. Gambo second tu plak sebab aku raser time tu aku betol2 anggun dan mempersonakan..(perasan sket)..hehe, tu bagi diri aku la.. bagi korang plak aku tak tau la.

Bilakah tarikh pernikahan korang dan di mana?

Tarikh nikah kitorang pada 10 November 2006 di Masjid Bagan, Rengit, Batu Pahat (kat kg aku la tu..)

Apakah warna tema majlis perkahwinan korang???

Belah aku kaler Hijau Lumut n belah hubby serba Putih sebab pakai baju istiadat Polis..

Mengapa korang memilih si dia tuk dijadikan teman hidup???

Sebab aku tau dia mampu dan bertanggungjawab untuk menjaga aku dan anak-anak nyer dengan baik dan sempurna.

Nyatakan harapan korang dengan ikatan perkahwinan ini.

Aku harap ikatan perkahwinan kitorang ni kekal bahagia hingga ke hujung nyawa. amin...

Tag 4 orang lain tuk buat tugasan ini nak tengok gambo kawin :

tak de nak tag saper2 coz sumer da kena tag..

Tuesday, May 5, 2009

Ganu.. (last day)

Tarikh : 3 Mei 2009 (Ahad)
Tempat : Kuala Terengganu / Kota Bharu / Rantau Panjang, Kelantan

Hola..!! Nak sambung citer utk episod terakhir (last day) trip aku ke Kuala Terengganu..

Key, start citer.. pagi-pagi lagi seawal pukol 6.00 pg da kena bangun coz tayar bas nak start golek kol 7.00 pg.. Huma'ai.. pagi giler!!kesian kat qisqis nak kena bangun awal..lepas aku siap mandi, dlm kol 6.30 pg tu aku kejut qisqis.. tu pun menangis sbb kacau tido dia..sambil mandi pun menangis..yer lah, saper tak marah, tengah sedap2 tido ader org kacau plak.. hehe, sorry la qis..len kali mama wat lagi yer sayang..hahah...

Sharp kol 7.00 pg kitorang da ada kat luar lobby hotel, tgk2 da ramai yg siap menunggu.Lepas sumer da ada, drebar bas plak takder.. cek-cek, tengok dorang tak bangun lagi. hampeh betol la..kol baper nak sampai Kelantan n kol baper nak balik shah alam semula..opss, luper lak nak citer, program untuk hari ini ialah ke Kelantan. sementara tunggu drebar bas tu bersiap kitorang da tolong panaskan enjen bas sumer2 n siap masukkan beg masing-masing dlm bas. punyer la baik kitorang ni.. last-last tayar bas golek kol 8.30 pg. timing lari 1 jam setengah.. tak boleh pakai betol la janji melayu ni..

Sebelum memulakan perjalanan ke Kelantan tu, kitorang singgah breakfast kat kedai semalam.. ala kedai jual nasi dagang tu.. ingatkan hari ni hari last dapat la makan nasi dagang.. tapi da habis gak.. adush.. kempunan aku.. last-last oder laksa jer.. takper la..janji ader alas perut.. da setel makan-makan.. kitorang pun meneruskan lg perjalanan ke Negeri Kelantan..
Perjalanan mengambil masa 3 jam setengah.. so, dalam kol 1.30 tu da sampai bandar Kota Bharu. Memula kitorang nak singgah Pasar Siti Khadijah. Tapi dok pusing2 satu bandar tak jumper parking. time tu ramai orang dan ramai gak rombongan yg mcm kitorang ni.. Oleh kerana hari semakin lewat, so, kitorang amek kater sepakat takyah singgah then terus je pergi Rantau Panjang. Sebelum ke destinasi seterusnya, kitorang singgah makan tengahari dulu. ni pun singgah kat kedai tepi jalan jer.. aku order nasik ayam goreng jer. partner aku oder Tomyam.. Perh!! tomyam dia sedap giler..still lagi terase kat tekak aku sekarang ni.hehe..
Ok, Perjalanan ke Rantau Panjang ni mengambil masa 45 minit. so, dalam kol 4.00 ptg tu, kami selamat sampai.. Oleh kerana da petang, Ketua rombongan beri masa sampai kol 5.30 ptg ajer utk bershopping.. Ish.. maner sempat maser tu.. pekan Rantau Panjang punyer la beso, maner sempat nak raund sumer tempat dalam masa 1 jam setengah.. dalam tempoh sebegitu singkat, aku cumer terjah kedai-kedai yg kuraserkan perlu jer.. first sekali, aku terjah kedai beg, cr beg utk qisqis bawak g school. (camla kat KL takder ek..) 2nd, aku g kedai jual tudung.. aku borong tudung sampai 6 pasang n sepasang kain wat baju kurung.harga tudung boleh dikatakan murah la berbanding ngan harga kat KL/Putrajaya ni..aku beli tudung ni pun utk aku n ole-ole untuk mak n adik-adik pompuan aku. almaklumlah.. aku kan banyak adik pompuan.. n last kedai yg aku terjah, kedai jual t'shirt. aku nak belikan utk my luvly hubby n also adik lelaki n adik2 ipar aku.. Sorry sgt.. gambo kat Rantau Panjang ni aku tak der snap satu pun.. hasil-hasil belian pun aku takder snap.. camner ntah boleh luper.. mungkin sebab da teruja sgt nak bershopping kat sini kot sampai leh luper amek gambo sumer-sumer tu..
Habis je beli t'shirt, tengok jam da kol 5.30.. So, aku pun terus rush la nak ke bas. takut kena tinggal.. kalau lagi lamer kat sini habis la duit aku yg sememangnya nak habis ni.. Sesungguhnyer.. kat rantau panjang ni, mmg la syurga membeli belah bagi org pompuan.. besh nyer.. nak g sini lagi la kalau panjang umur..Bas start gerak pulang ke shah alam dalam kol 5.45ptg.. sepatutnya, kalau ikut maser normal perjalanan mengambil masa 8 jam jer kot.. n seperti biaser, perjalanan kali ni melebihi maser normal.. kami selamat sampai ke IPK Shah Alam dalam kol 4.30 pg.. singgah makan pun cume skali jer.. tu pun kat Pekan Gua Musang..
Sampai-sampai Shah Alam, hujan renyai-renyai.. nasib baik hubby mmg da tunggu. kebetulan malam tu dia kena bertugas.. so, sambil menunggu aku, dia wat kejer dia.. So, sementara nak tunggu hubby habis duty kol 8.00 pg, aku ngan qisqis numpang tido kat surau opis hubby. kesian sgt kat qisqis.. tengok mcm penat yg teramat sgt..
Ok, habis citer....
So, perasaan aku yg aku boleh simpulkan dengan trip yg aku join kali ni, first, aku raser seronok coz dapat jalan g tengok negeri orang n dapat kenal kawan-kawan baru..second, aku raser penat coz program yg pack sepanjang 4 hari tu n sepanjang jalan asik kena dokong qisqis jer sbb dia malas nak jalan sendiri. 3rd, aku raser boring sebab hubby tak join sekali..len kali, murah rezeki n panjang umur kiter g sesamer 1 family yer papa..
Lastly, aku nak ucap jutaan terima kasih kat Persatuan PERKEP IPPK Selangor sebab benarkan aku untuk join sekali trip korang..n sepanjang trip, banyak bantu n tolong aku.. tak ketinggalan, nak ucap time kasih gak wat my luvly hubby, coz dia membenarkan aku pergi dan beria-ia menyuruh aku pergi join trip ni.. thanz very much papa..
Panjang umur n murah rezeki, insyaallah aku nak ke sini lagi..Daaaa.........
..SEKIAN..

Ganu.. (3rd Day)

Tarikh : 2 Mei 2009 (Sabtu)
Tempat : Muzium / Masjid Kristal / Kilang Kopok Lekor / Pantai Ketapang
Program untuk hari ini plak.. pagi ni, kitorang satu bilik sumer terlajak bangun. pukol 7.30 baru bangun.. tak hengat punyer penat semalam..bangun-bangun jer terus kelam kabut masuk bilik air.last-last aku ngan roomate aku yg paling lambat masuk dalam bas..hehe..biasernyer kami orang-orang terawal.takperlah.. bukan selalu..

Pagi ni kitorang gi breakfast kat kedai makan nasik dagang. tapi, sampai-sampai jer nasik dagang habis sudah.. pagi-pagi lagi da laku..rezeki tokey kedai ni.. so, aku juz makan laksam jer..gambo takder la..selesai makan, kitorang terus pergi melawat masjid kristal. salah satu tempat yang menarik kat Terengganu ni.. kalau tak gi tengok rugi.. jom layan gambo..





Maser dok ralit tengok masjid tu, ketua rombongan soh pegi naik bas plak. dia cakap org IPK Terengganu tgh tunggu kat Muzium.. ceh!! potong stim btol la.. baru cadang nak naik tren nak tengok replika masjid-masjid kecik kat sini..pastu teruslah g ke bas then terus ke muzium.. dekat muzium aku tak lamer duk dalam.. biaserlah, aku bab-bab sejarah ni aku kureng sket.hehe, kalau hubby aku, lainlah. faveret dia.. so, aku masuk kejap jer, round sekali terus keluar.time tu balqis pun dah meragam nak nenen.. so, aku terus jalan g kat bas. duk dalam bas lagi besh. kena aircond. yerlah time ni kat luar tengah panas terik..kesian kat anak aku..






Bile sumer da naik bas, destinasi seterusnya pergi kedai/kilang kopok lekor losong.kat sini aku sempat gak la tengok cara-cara diorang buat kopok lekor ni.kat kedai ni dia ader sedia tempat makan kalau kiter nak makan kopok lekor fresh-fresh.. so, aku pun taknak ketinggalan gak la utk makan. lagipun perut memang tengah lapo. yerlah dah tengah hari. memang time makan pun.. selesai makan, gi la membeli-belah sket kopok-kopok keping untuk dibawak balik ke putrajaya..beli pun tak banyak. beli banyak-banyak kang bukannya rajin nak goreng. sat lagik terkubur jer dlm kabinet dapur..setelah selesai membeli-belah, kitorang pun balik semula ke hotel utk berehat-rehat. sebab sebelah petang ada lain program plak..






Dalam kol 2.30 ptg, sumer da ada dalam bas. destinasi seterusnya pula, pergi semula ke masjid kristal tadi. yerlah, pagi tadi kan tak abis round lagi.. masa sampai kat masjid kristal tu, cuaca panas terik sgt2.. so, aku tak turun. time tu qisqis pun tengah tido, so, kesian plak aku nak kejutkan.. so, aku tunggulah dalam bas jer. dalam setengah jam lepas tu, hujan lebat plak. peh, nasib baik tak turun..tp rugi gak ar tak turun coz tak dapat tengok masjid-masjid kecik. takper la.. panjang umur murah rezeki lain kali boleh g lagi.. lepas diorang sumer naik bas, seterusnya pergi ke pantai ketapang.. actually pantai kat sini bukan untuk mandi-mandi kot..juz untuk jenjalan jer.. kitorang gi sini sebab IPPK Terengganu nak jamu makan seafood goreng tepung. alah cam sotong goreng tepung, udang goreng tepung n ikan goreng tepung. seafood dia memang fresh la.. sedap sampai menjilat tangan balqis yg kecik tu.. tapi tak puas makan. yerlah datang ramai-ramai.. so, kena kontrol la makan tu. kalau tak orang lain tak dapat..takder gambo la kat sini..


Lepas selesai makan, time tu dalam kol 7.00 ptg kitorang pun balik la semula ke hotel.. malam tu takder aktiviti pun. duk dalam bilik jer.. oleh kerana tadi tak puas makan, ingat nak gi kfc tapau ayam n nasik utuk wat makan malam. tp, hujan plak.. kesian kat qisqis berlapar malam tu.. nasib baik ader biskut. makan tu jer lah..then tengok konsert AF.. huhu.. aishah n claudia terkeluar plak malam tu.. frust!!habis konsert sambung tengok citer tv3. tajuk 'biler mama pakai celana'.. kelakor la citer tu.. tapi ader msg.. citer tu ditayang sempena hari ibu..kira message dia sampai la kat hati aku.meleleh gak la air mater biler da last2 citer... hehe, citer yg menarik n besh untuk ditonton oleh anak-anak sekarang..

So, sekian dulu untuk siri ini.. Continue to next episod. tata titi tutu...