Tuesday, January 19, 2010

Demam Tak Kebah Lagi..

Hai All.. seperti mana yg dijanjikan, kiter berjumpa lagi di entry terkini.. extually, aku nak smbung smula citer pasal anak aku si qisqis tu.. Aku tengah riso sebenornyer.. yela, sampai la ni da masuk hari 9, demam si qisqis ni tak kebah2 lagi.. darah dah di ambil, air dah dimasukkan, ubat da makan, tapi, tak baik2 lagi.. kesian kat qisqis.. makin tak bermaya jer... tiap2 malam suhu demam panas dia tinggi. dalam masa 9 hari ni, da 3 kali aku bawak g klinik kerajaan.. malas nak bawak g klinik berbayo tu.. kalau pe2hal refer gak kat klinik kerajaan.. so, biolah sabar menunggu sekejap..
Maser hari khamis lepas, qisqis kena amek darah.. alhamdulillah darah dia takder jangkitan aper2.. pastu kena masuk air plak.. dua2 belah tangan dia yg comel tu da kena cucuk ngan jarum.. aper lagi.. meraung tak ingat dunia la dia.. nasib baik papa dia ada tolong cool kan dia.. kalau tak, tak larat mama dia nak lawan rontaan dia tu.. pagi tadi, g jumper doktor lagi, doktor cakap qisqis takder paper.. cumer nak kena tunggu lagi dlm 2, 3 hari kalau tak baik gak kena datang klinik lagi.. nasib baik hari ni tak kena cucuk.. bekas cucuk yg hari tu, lebam dia pun tak hilang lagi..
Tak mau citer panjang2, jom layan beberapa gambo yg sempat aku snap maser kat klinik hari khamis ari tu..

Sebelum kena cucuk, leh la tersengih camtu..


Ni maser da lepas kena amek darah.. mood da kembali ok.. tengok tangan kiri dia tu tengah bertampal.. pandai tak kasik org pegang tangan dia..

Ni maser baru jer lepas kena cucuk utk masukkan air.. Da penat meronta n meraung..Qisqis keraskan tangan dia so, agak susah air nak masuk.. Kena mama dia gak yg dokong n pegang sampai dia tertido sementara nak tunggu air habis dimasukkan..
Kesian tangan qisqis yang comel tu kena bandage..
Sekian..

Wednesday, January 13, 2010

Muntah lagi..

Berita terkini dari nursery..
Tadi Qisqis muntah lagi.. dengan aku2 sekali kena muntah.. habis kain n baju.. semalam dia kat umah ok jer.. tp, biler masuk nursery semula, muntah balik.. adakah sebab susu coklat yang diminum?? kalau yer, kenapa baru sekarang nak muntah?? kenapa tak dari dulu?? ke sebab makanan or minuman di nursery?? kalau yer, kenapa budak2 lain tak kena?? ish.. konpius, konpius.. Tadi ingat nak amek halfday.. tapi, takut plak abg guna tu bising coz semalam aku da cuti.. nak tak nak terpaksa la aku tinggalkan lagi qisqis kat nursery.. kesian qisqis..

Kesian Qisqis..

Salamz to all..
Juz nak citer, semalam aku n en.hubby EL. hantar qisqis gi klinik coz dia muntah2 n demam.. Mulanyer cam ni. petang isnin tu, maser aku amek dia kat nursery, cikgu dia cakap qisqis muntah2.. da 3 kali dia muntah2.. tak lamer cikgu dia cerita, qisqis muntah lagi depan aku. habis semua benda yang dia minum n makan terkeluar semula.. tengok muka dia pun cam da tak larat sgt.. sedih aku tengok..
Sampai kat umah, en.hubby pun sampai gak.. aku baru beriya2 nak masakkan sup ayam utk qisqis, tp en.hubby da start masak dulu..hehe.. thanks papa sebab tolong mama.. biler sup da siap, aku kasikla qisqis makan.. campur ngan nasik.. tapi, cam biaser, dia cumer hirup sup jer.. nasik boleh dikira berapa biji yg dia makan. tak lama lepas dia makan, dia muntah lagi. malam tu jer dia muntah 2 kali.. betol2 buat aku riso.. dah la susu dia taknak minum. asik2 nak minum air oren.. tengah2 malam kejut sbb mintak air oren.. adoyai riso nyer aku.. perut kosong tapi minum air masam.. takker boleh jd penyakit lain namernyer tu..
Hantar g klinik, MA klinik tu yang cek.. dia cek tekak, tekak ok tak bengkak.. so, dia cumer kasik ubat demam n air garam.. dia cakap kalau still muntah2 dlm 2 hari lagi, dia suh dtg klinik lagi.. Balik dari klinik kitorang tak terus balik umah. Kitorang gi shopping barang2 dapur.. banyak yg da habis. susu qisqis da tinggal sgt.. lepas shoping kitorang round2 kajang g jenjalan kat umah lamer.. tengok ada perubahan tak kat situ then citer kat qisqis yg mama ngan papa dia penah duk situ..hehe.. mcam la qisqis paham yek.. pastu baru balik umah..
alhamdulillah, pas gi klinik qisqis da tak muntah2 lagi. cumer demam dia jer still ader lagi.. lega la sket riso aku.. kat umah tak wat aper2 pun.. kami anak beranak wat kuak lentang jer sampai la ke petang.. malam baru gi pasar malam carik makanan utk makan malam..
Untuk hari semalam, qisqis da tak muntah2.. nasib baik selera utk makan tak hilang.. so, aper yg dia mintak aku kasik jer tanpa banyak halangan.. cumer yg ada halangan sket, biler dia mintak air oren.. bayangkan tengah malam tadi pun dia bangun lagi mintak air oren.. ni papa dia la yg ajar minum air oren. kasik susu takmo.. pasni aku nak sorokkan botol sunquick tu.. bio dgn bapak2 sekali takleh minum.. baru puas hati aku.. hihi... jahatnyer aku..
Pagi ni aku da masuk opis semula.. qisqis pun aku hantar g nursery.. cumer hari ni qisqis meragam sket r.. dia taknak kena tinggal cam biaser.. last2 kasik kat cikgu akma dia.. baru la nak tinggal.. itupun, tengok muka dia cam sedih jer.. Takper r sayang, jap lagi mama dtg yer nak kasik makan ubat demam.. harap2 cepat la sembuh penyakit anak mama ni.. takder r mama riso sepanjang maser..
Key r kengkawan, aku nak chow dulu.. nak gi tengok my princess qisqiss.. harap2 demam dia da ok.. doakan yer..

Monday, January 11, 2010

I'm Back..

Salamzz to all..
Hola!! Lamernyer aku tak berblog.. kesian sgt2 kat blok aku ni.. sampai da bersawang jd nyer.. aku tak tau naper aku terus melupakan blog ni setelah aku berkenalan dgn FB.. huhu..
Sempena tahun baru ni.. walaupun da terlewat sket, aku nak wish selamat tahun baru pada kengkawan aku sumer yg maner rajin melawat blok aku ni.. azam aku tahun ni, nak continue berblog walaupun tak serajin dolu-dolu..
Setelah beberapa bulan aku meniggalkan blog ni, tak banyak perubahan yg aku dapati dlm keluarga kecilku ni.. tp, insyaAllah sket bulan lagi, keluarga kecilku akan bertambah lagi seorang ahli.. InsyaAllah.. rezeki awal yang aku terima di tahun baru ni.. Tp, aku tak confirm lagi pun. cumer firasat ku yg mengatakan begitu.. Tengok la dalam bulan ni or bulan depan aku check sendiri dulu..
Tanda2 yg ada yg membuatkan aku betol2 yakins sesangan, biler sekarang ni aku makin kuat makan, badan semakin membesar (baju yg semakin mengecil), asyik mencarik jeruk jer n Qis2 pun semakin hari semakin buat perangai.. Mood aku pun tak stabil.. N period da 2 minggu tak datang mengunjung.. Sebab2 tu la yg membuatkan aku betol2 yakin yg aku bakal mendapat baby lagi.. yohooo!!!
Lagi satu rezeki yg aku terima di awal tahun baru ni.. Alhamdulillah, akhirnya Diploma yg aku genggam selama ni diiktiraf. Gred aku telah dinaikkan dari N17 menjadi N27.. Syukur alhamdulillah.. walaupun gaji macam tak naik jer, sekurang2nyer gred dinaikkan.. Penat lelah aku n kengkawan seangkatan yg lain belajo akhirnya berbaloi.... Syukran..Syukran..
Key r, buat maser ni tu jer la khabar2 berita dari aku setelah beberapa bulan aku tak berblog.. Nnt aku sambung citer-citer baru lagi di next entry.. Key kengkawan.. c u then....