Tuesday, August 24, 2010

Menu Berbuka Hari ke-10 hingga Hari ke-13

Hai.. baru hari ni terajin nk update blog.. semalam, takder mood n takder citer.. almaklumlah.. monday blues.. ni nk update pasal menu berbuka sayer dari hari ke-10 sampailah hari semalam (hari ke-13)

Menu Berbuka Hari Ke-10

Hari Jumaat tu tak masak pun. Masa kat opis dlm kol 4.45 cenggitu, sy telefon en.hubby ajak balik batu pahat.. hehe.. da 2 minggu berturut2 balik BP. tak aci kan.. sib baik en.hubby setuju.. then, lepas punch out kol 5.30 tu, terus shoot amek qisqis kat nursery then terus balik umah. sampai2 umah tengok en.hubby da sampai dulu.. sy pun terus packing2 baju. siap2 packing tengok da kol 6.45 ptg. cepat2 terus gerak gi keta gi isik minyak dulu then beli air, roti n jajan kat petronas. siap2 sume tu da dekat buka. suggest kat en.hubby singgah kat foodcourt P.9 tu, tengok2 kat situ penuh orang. last2 singgah kedai mamak darussalam.. Makanan yg diorder.. saya - Nasik Goreng Paprik, en.hubby - Nasik Berlauk Ayam Goreng Berempah ngan Sayur kobis, Qisqis - Mee Hoon Sup. Gambo luper nk amek la.. Makan laju2.. lepas siap makan terus shoot balik BP. Sampai BP dlm kol 11.00 mlm.. Dia orang terkejut sbb tetiba jer kitorang ader balik.. hehe, sajer wat supprise..

Menu Berbuka Hari Ke-11

Untuk hari ke-11, memula mak plan nk buka kat luar lagi cam minggu lepas.. tp, tak jadi sbb nenek sy telefon nk dtg umah n suh wat nasi impit siap2 sbb dia nk masak soto.. FYI, nenek sayer ni mmg pakar wat Soto. dia punyer soto memang la meletop.. mak sayer pun pelik, camaner nenek sy buat boleh sedap giler tp mak sayer wat raser biaser2 jer.. So, time buka tu kami berbuka dengan SOTO yg meletop ngan kuih2 yg bermacam jenis.. En. hubby makan bertambah sampai 3 kali. Sorry again. gambo soto luper nk amek gak..

Menu Berbuka Hari Ke-12

Lepas sahur hari ke-12 tu, sharp kol 6 lepas subuh, sayer n family terus gerak balik ke Putrajaya semula.. Memula plan nk balik malam tadi. Tp, memikirkan en.hubby mase berbuka dia makan tak hengat dunia, takut plak nk suh dia drive memalam.. So, tukar plan balik lepas sahur. Balik cepat ni pun sebab hari ke-12 ni en.hubby kejer.. tu yg kena balik awal.. Sampai2 putrajaya dlm kol 9.00 pg. En.hubby lepas siap2 bawak masuk barang n beg sumer2 terus gerak gi kejer.. tinggal la sayer n qisqis sambung tido smula.. hehe.. nikmatnyer.. petang tu, tak plan lg nk masak aper.. masuk2 dapur tengok ada pasta elbow.. bukak2 esbok tengok ada daging cincang.. so, terpikir nk masak Pasta jer.. pukul 5.00 petang start masak then siap dlm kol 6.00. pastu wat goreng pau sadin ngan pau kacang yg beli kat opis ari tu.. Gambo pasta nyer pun tak dan nk disnap..

Menu Berbuka Hari Ke-13

Untuk hari semalam, en.hubby request nk makan ikan siakap masak steam.. so, cam biaser, sayer sampai2 umah terus masuk dapur sediakan bahan2 nk masak.. so, hasil masakan petang semalam cam kat gambo bawah ni..

Ni la ghuper ikan siakap masak steam.. sengajer bubuh kuah banyak2 sbb sedap bile hirup.. raser masam2 sket.. hmm, yummy!!

Ikan Kembung masak kicap.. ini. en.hubby yg masak.. sy gi mandi, dia sambung goreng ikan plak.. Qisqis ratah yg ni jer..

Sayur Kobis Goreng.

cam biaser, pau kacang ngan pau sadin mesti ada utk ganti kuih..
biler la stok pau ni nk abis.. Selagi tak abis, selagi tu la ia akan ditayang di setiap ntry berbuka.

Yg ni wajib ada.. Kurma madu. sumbangan dari Arab Airways.. sedap sgt2 sbb ada madu..

Tak ketinggalan budak yg paling sibuk time berbuka..

Menu Sahur hari ke-14

Tak pernah sy tayang menu waktu sahur. sbb sayer asik terlupa jer nk snap gambo. tp, subuh td tengok hp ader atas meja, tu yg cepat2 snap.. Untuk sahur td subuh sayer makan...

Nasik Goreng Ikan Bilis.
Nasik semalam banyak lebih, so, subuh td, terus wat nasik goreng. laju jer makan..

Air, cam biaser, sayer minum susu anmum ngan air jarang 2 gelas. En. hubby plak, minum air jarang jer...

Sekian..

No comments: